How to create a collaborative acoustic space for your sales team

Posted on 12th July 2019 by CMI Workplace

Our client leads the world in creating and understanding artificial intelligence, graphics cards, gaming tools and creates the driverless car systems for professional markets. But their UK HQ in Reading was bursting at the seams. The organisation had taken on another floor in the building on Brook Drive, finished to CAT A standards, and wanted to create an inspiring space to nurture client relationships and reflect their forward-thinking approach as well as a great environment to work for the sales team moving from their existing office on another floor.

We worked with them to understand how the sales team – traditionally nomadic and only dropping into the office at the start of the week – currently worked and how the organisation wanted this to change. The senior team was keen that the new environment encouraged sales people to bring clients to the space to showcase the company culture, values and products on their own turf. It was essential that the environment was inviting, comfortable, flexible and built around collaboration.

There’s nothing like a well-made Barista-style coffee to make people feel immediately at home, so our starting point was creating a café in the front of house space, in lieu of a formal reception. Café furniture complemented by loose rugs and feature planting create a domestic atmosphere and are a nod towards the London coffee scene. The result of this highly-flexible environment has been a hive of activity with people using the café as an informal meeting space for both clients and colleagues to build relationships and collaborate on projects.

Sales teams are naturally exuberant and talkative. With the client keen to remove the suspended ceiling and expose the concrete slab, noise was always going to be an issue. To soften the sound, we introduced feature timber and fabric ceiling rafts alongside the M&E elements to absorb the conversations below. Suspended feature lighting also serves to soften the exposed ceiling and give direction through the space with long linear elements turning corners and surrounding feature areas.

Full height glass overlooking the campus greenery or atrium floods the space with natural daylight. We included hints of the company green brand colour underneath the workstations and the blue in the soft seating. But it’s the splashes of bright orange we designed into the acoustic feature lights and single pods together with feature timber acoustic ceiling panels and matching booths that make a bold statement.

This very modern space has a timeless elegance thanks to our introduction of classic furniture such as Eames chairs updated with matt black frames in the meeting rooms. These complement the more modern pieces such as the free standing acoustic pods which are used throughout the company’s offices globally, including the purpose-built global HQ in Santa Clara.

This leading-edge tech company now has a space which reflects their open, progressive culture, harnesses collaboration and an environment that clients can’t keep away from.

To chat about how we can support your project, call Natasha or Steve on 01908 224 160

CMIW Logo
London

Unit 231, Metal Box Factory
30 Great Guildford Street
London SE1 0HS

T: 020 3567 0811

Milton Keynes

11 Warren Yard, Warren Park,
Stratford Road, Milton Keynes,
Buckinghamshire MK12 5NW

T: 01908 224 160